Persbericht

Maria-Lichtmis: wandelen onder de grote hemel


De tocht is een fraaie gelegenheid om het Groninger platteland te verkennen. De Maria-Lichtmis Winterwandeling op zaterdag 3 februari telt ongeveer 15 kilometers en voert langs de kerken van Leermens, Eenum, Zeerijp en ’t Zandt. 

Het is het gebied van de grote hemel: de uitgestrektheid is eindeloos, het zicht wordt amper beperkt door hoogbouw, het is het Groninger platteland ten voeten uit. Het is ook een kennismaking met cultuur en lekkernijen.

Er is tevens de warmte van de kerken, waar onder meer muziek, poëzie, exposities en lokale lekkernijen (Ainmer Doemkes, Leermster Krombekken) worden aangeboden. En natuurlijk is er ook koffie, thee, soep, pannenkoek, etc.

Plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Leermens, ’t Zandt en Zeerijp hebben de  traditie van Maria Lichtmis in 2019 nieuwe leven ingeblazen. Wie in de vier kerken een stempel ophaalt, krijgt in de laatst bezocht kerk een attentie. Deelname is gratis en er kan in elk van de vier kerken worden gestart. 


Info: Bert de Jong, 0642 911 611, bertdejong61@gmail.com en www.marialichtmistocht.nl

Persbericht in Word-doc.

oto: De kerk van Eenum waar Ainmer Doemkes worden gegeten. Foto is vrij van rechten, mits bronvermelding: Foto Teunis Haveman

Map met rechtenvrije foto's in hoge pixels

Maria Lichtmis

Maria Lichtmis, veertig dagen na kerstmis, luidt het einde in van de donkere winterdagen. Het was ook de dag waarop landarbeiders en dienstmeiden vroeger van betrekking of hoeve konden wisselen. De andere dag was 11 november.

In de loop der tijd werd Maria Lichtmis, het laatste van de midwinterfeesten, een traditie met pannenkoeken, eten, muziek en theater. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet, een voorspoedig jaar tegemoet kan zien. De kleur en vorm van de pannenkoek is namelijk een verwijzing naar de zon en het licht.