Maria Lichtmis Wintertocht
Zaterdag 1 februari 2025
Vrijblijvende vooraanmelding via Facebook-events

Ontmoetingen, cultuur en lekkernijen langs de  vier Middeleeuwse kerken van Eenum,  Leermens, ’t Zandt en Zeerijp! 

Afstand 15 km, 50% onverhard,  4-5 uur

Wanneer Zaterdag 1 februari 2025,  van 10:00 - 16:30 uur

Start-locatie Kerk Eenum   |   Kerk Leermens   |   Kerk 't Zandt   |   Kerk Zeerijp   |   Routebegeleiding

Kosten: Deelname is op eigen risico en is gratis;  consumpties tegen betaling;  donatie om onkosten te dekken wordt  zeer gewaardeerd.

Inschrijving Bij aanvang in één van de vier kerken. Hierbij de Stempelkaart (ligt ook in de kerken)

Meer info Bert de Jong, 0642 911 611 ,  bertdejong61@gmail.com

Kerk Eenum, Foto: Teunis Haveman 

Begin februari voelt het vaak nog als hartje  winter, maar de dagen beginnen al merkbaar  te lengen. In de tijd dat deze kerken gebouwd  werden – de Middeleeuwen – werd het jaar beleefd volgens het ritme van de kerkelijke  agenda. Heiligendagen speelden daarin een  belangrijke rol. Op 2 februari was het Maria  Lichtmis. 40 dagen na Kerstmis. 

In de loop der eeuwen werd het traditie om op deze dag  pannenkoeken te eten.  De vorm en kleur van de pannenkoeken werden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.

Overigens werd later de Maria Lichtmis ook één van de twee dagen  waarop de rondtrekkende plattelandsbevolking van werk of hove kon veranderen. De andere dag was 11  november. 

De plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Leermens, ’t Zandt en Zeerijp hebben deze oude traditie in 2019 nieuw leven  ingeblazen. Door het grote succes van die eerste keer  worden sindsdien steeds op een zaterdag rond 2 februari de mooie  kerken uit deze vier dorpen opnieuw onder de  aandacht gebracht. 

In alle vier kerken zijn activiteiten georganiseerd, zoals exposities, muziek en  zang  en kunnen versnaperingen worden genuttigd. Een wandeltocht van 15 km verbindt de vier kerken met elkaar en in elke kerk ontvangt u als deelnemer een stempel.  Hebt u alle vier stempels op de stempelkaart, dan ontvangt u  in de laatst bezochte kerk een attentie. 


wordt t.z.t. geactualiseerd